Medium w technice tempery chudej, zwanej jajową lub żółtkową służy jako spoiwo do pigmentów, które przed użyciem uciera się w moździerzu. Oto jak wykonać najpopularniejsze medium na bazie jaja kurzego i wina:
Należy przygotować: jajo, białe wino wytrawne, słoiczek z zakrętką, mały kieliszek, szklankę na białko, ręcznik papierowy i coś do przekłucia żółtka (u mnie jest to cyrkiel). Przyda się również foliopis.
Następnie należy rozdzielić delikatnie żółtko od białka.
Żółtko położyć na ręczniku papierowym
I delikatnie, przechylając brzegi ręcznika, osuszyć
Kolejnym krokiem będzie przytrzymanie żółtka między dwoma palcami nad kieliszkiem i przekłucie go od dołu, tak aby cała zawartość oprócz błonki znalazła się w kieliszku.
Teraz należy zaznaczyć poziom zawartego w kieliszku żółtka.
A następnie przelać żółtko do słoiczka
Wlać wino do kieliszka ale tylko do wyznaczonego przez żółtko poziomu.
A następnie przelać do słoiczka z żółtkiem. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy - tak aby w słoiczku była 1 część żółtka i 3 części wina.
Teraz należy zakręcić słoiczek i energicznie wstrząsnąć aby cały płyn uzyskał jednolitą konsystencję.
Medium gotowe - można je wykorzystać w ciągu 7-10 dni pod warunkiem przechowywania w lodówce. Zwykle piszę na słoiczku datę przydatności do użycia.
a jeśli nie mam wina to co w zamian mogę użyc? Prosze o odpowiedź.Dziekuję
OdpowiedzUsuńPrzepraszam ale umknęło mi Pana pytanie. Zamiast wina można dodać piwo jasne niepasteryzowane lub ocen winny (owocowy).
OdpowiedzUsuńNa prawdę jest konieczne usuwanie błonki z żółtka ? Chyba nie wszyscy tak robią ... po prostu mieszają żółtko z octem winnym i to wszystko. Czy jest zauważalna różnica ?
OdpowiedzUsuńMożna rzeczywiście nie usuwać błonki żółtka tylko potem trudniej usuwa się ją z farby.
Usuń